Amerikanen vrezen voor milieubeleid

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft Scott Pruitt aangeduid als nieuwe baas van het milieuagentschap. Pruitt zou niet in de klimaatopwarming geloven en heeft volgens de Amerikaanse media banden met de kolen- en olie-industrie. De milieubeweging is bang dat hij alle beslissingen van president Obama om het milieu te beschermen zal terugschroeven.

In het verleden heeft Scott Pruitt als openbaar aanklager in de staat Oklahoma een aantal rechtszaken geleid tegen het milieuagentschap, dat hij nu zelf gaat leiden. Pruitt is tegenstander van regulering in de energiesector. Hij vindt dat de fossiele industrie van kolen en olie moet worden gestimuleerd.

Clean Power Plan
Hij wil dat het milieuagentschap terugkeert naar zijn hoofdopdracht: de lucht en het water proper houden. De Amerikaan is ook een felle tegenstander van het Clean Power Plan of schone energieplan van president Obama. Dat verplicht energiebedrijven om hun koolstofuitstoot te verminderen.

Donald Trump heeft tijdens zijn campagne er verschillende keren mee gedreigd om het milieuagentschap te sluiten. Het telt 17.000 werknemers en kost te veel zei hij.

Al gore
Opvallend is dat Trump eerder deze week sprak met milieuactivist Al Gore. Die zeer enthousiast was over het gesprek. “Ik vond het een uiterst interessant gesprek dat we moeten voorzetten”, zei Al Gore toen.