Francken praat over migranten in Algerije

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is samen met premier Charles Michel (MR) in Algerije om te onderhandelen over een akkoord om illegale criminelen uit te wijzen. De Algerijnen zijn de tweede grootste groep in onze gevangenissen, maar het land weigert momenteel om ze terug te nemen. In ruil voor een deal wil België meer informatie uitwisselen.

Vandaag zitten ongeveer 580 Algerijnen in de Belgische gevangenis, al is dat niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Verondersteld wordt dat veel migranten van Noord-Afrikaanse afkomst doen alsof ze uit Algerije komen, omdat ze weten dat ons land hen dan niet kan terugsturen. Algerije neemt de criminelen namelijk niet terug.

Samenwerking verbeteren
Omdat België daar in de toekomst graag verandering in wil zien, is staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vandaag meegereisd naar Algerije. Doel? De samenwerking verbeteren wat de repatriëring van illegale criminelen betreft. In ruil wil ons land meer politie-informatie of inlichtingen over terreurverdachten delen met Algerije.

“Nu gebeurt de repatriëring louter op basis van goodwill en moeten we soms vragen en smeken”, zegt Francken aan VTM NIEUWS. “Ik heb de Algerijnse ambassade heel hard nodig om de terugkeer rond te krijgen. Daarom zijn we hier.”