Zeker 97 doden bij aardbeving Indonesië

Bij een zware aardbeving in de provincie Atjeh, op het Indonesische eiland Sumatra, zijn zeker 97 mensen om het leven gekomen. De balans kan nog oplopen. Honderden mensen raakten gewond.

De aardbeving met een magnitude van 6,5 gebeurde om 05.03 uur (dinsdag 23.03 uur Belgische tijd). Het epicentrum bevond zich op achttien kilometer ten noordoosten van het district Pidie Jaya, op een diepte van tien kilometer.

Naschokken
Tientallen mensen worden buiten de ziekenhuizen verzorgd omdat men naschokken vreest. De autoriteiten van Atjeh vrezen dat nog veel mensen nog vastzitten in de ingestorte gebouwen.

"Veel winkeleigenaars wonen boven hun winkels die zijn ingestort", aldus het hoofd van de reddingsdiensten van Atjeh. "We hebben drie graafmachines gestuurd om de zware betonblokken van de ingestorte gebouwen te verplaatsen."

Aardbevingsgevoelig
Indonesië ligt op de Pacifische Ring van Vuur, waar het samenkomen van tektonische platen regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaakt. Aceh was een van de zwaarst getroffen gebieden bij de tsunami van 26 december 2004. Bij een zware aardbeving van een magnitude van 9,1 voor de westkust van Sumatra en de daaropvolgende tsunami kwamen in totaal 230.000 tot 280.000 mensen om het leven. In Atjeh liep de dodentol op tot 180.000.

De beving die nu plaatsvond in Indonesië is volgens geologen niet te vergelijken met de grote beving en tsunami van 2004 omdat ze veel minder krachtig is. Wel is er erg veel schade omdat de beving veel dichter bij het aardoppervlak zat. “Het is een minder zware aardbeving, maar er is toch veel schade omdat hij ondieper is” zegt geoloog aan de UGent Marc De Batist.