Straffe campagne tegen wapens in de VS

Deze video die op het eerste gezicht het verhaal verteld van twee schoolkinderen in de Verenigde Staten gaat viraal. Toch is het het achterliggende verhaal in de video, over schietpartijen op Amerikaanse scholen, die de video zo pakkend maakt. Op drie dagen tijd werd de video al drie miljoen keer bekijken.

Op de voorgrond krijgen we het verhaal van twee studenten die elkaar op een leuke manier leren kennen en op het einde van de video vrienden lijken te worden. Het verhaal dat eerst een happy ending leek te krijgen, wordt abrupt onderbroken wanneer een derde jongen plots de school binnenstapt met een geweer in het wilde weg zal beginnen schieten.

Op de achtergrond
Uit het niets denkt u eerst, maar dat lijkt niet zo te zijn. Aandachtige kijkers hadden namelijk al kunnen zien dat dezelfde jongen eerder in de video al op de achtergrond in beeld kwam. Hij vertoonde zeer verontrustende kenmerken. Zo was hij te zien terwijl hij gepest werd, een boek las over wapens en naar video’s over wapengeweld keek.

Sandy Hook
De boodschap die de makers van de video willen brengen is dat de tekenen van een jongere die het noorden verliest er vaak al zijn, maar we moeten aandachtig kijken. Het filmpje is een initiatief van de vzw Sandy Hook Promise, een collectief van ouders dat tot stand kwam na de schietpartij op de basisschool Sandy Hook in 2012. De 20-jarige Adam Lanza schoot daar op 14 december twintig kinderen en zes volwassenen dood, nadat hij eerst zijn eigen moeder thuis had vermoord. 

De video is opnieuw een aanklacht op de vrije wapendracht in de VS. De leden van de vzw vrezen dat onder Donald Trump alle maatregelen die Obama probeerde te nemen teniet zullen worden gedaan. 

Volgens ‘The Gun Violence Archive’ kwamen er in 2016 al 425 mensen om in het leven in 362 schietpartijen in de Verenigde Staten.