Onze man in Wenen: "Tegenstelling was nooit zo groot"

De Oostenrijkers trekken vandaag naar de stembus, voor een presidentsverkiezing die het land in twee splitst. Tegenover elkaar staan de extreemrechtse kandidaat Norbert Hofer en de groene kandidaat Alexander van der Bellen. “De tegenstelling zijn nog nooit zo groot geweest”, zegt VTM NIEUWS-journalist Patrick Van Gompel vanuit Wenen.

Een ongemeen spannende kiesstrijd dus, met twee kandidaten die mijlenver uit elkaar liggen. Van Gompel licht hun standpunten toe: “Hofer en zijn Vrijheidspartij staan voor minder Europa, minder islam, minder migranten en meer voor het eigen volk. Van der Bellen en Groen staan voor open grenzen en meer Europa.”

“De sociaal-democraten en de christen-democraten komen er nu zelfs niet aan te pas”, gaat Van Gompel voort. Hofer en van der Bellen staan al voor de tweede keer op een half jaar tijd tegenover elkaar. Bij de verkiezingen in mei won van der Bellen, maar met een miniem verschil. Hofer en zijn partij FPÖ trokken naar het Hooggerechtshof om de overwinning aan te vechten en ze kregen gelijk. En dus moeten de Oostenrijkers vandaag opnieuw kiezen tussen links en rechts.

Bekijk ook: Verkiezingen in Oostenrijk ongeldig

Bekijk ook: Extreemrechts wint niet in Oostenrijk