Dit is de nieuwe Thaise koning

Thailand heeft een nieuwe koning. Gisteren heeft kroonprins Maha Vajiralongkorn de fakkel overgenomen van zijn vader Bhumibol Adulyadej. Die overleed op 13 oktober 2016, na meer dan 70 jaar op de troon. Het is opvallend dat Vajiralongkorn zijn vader nu al opvolgt, want hij had aangekondigd daar minstens een jaar mee te wachten.

De 64-jarige nieuwe koning werd als enige zoon van Bhumibol in 1972 tot troonopvolger benoemd maar is niet echt geliefd door het Thaise volk. Vajiralongkorn komt al sinds jaar en dag in de Thaise en internationale roddelpers omwille van zijn levensstijl. Zo houdt de kroonprins enorm veel van gokken en hij zou ook corrupt zijn. Hij heeft ook voortdurend affaires met vrouwen.

In totaal is de man al drie keer getrouwd, maar hij hield er ook lange tijd een minnares op na in Duitsland.

Majesteitsschennis
Door de strenge Thaise wetgeving op majesteitsschennis, die kan leiden tot vijftien jaar gevangenisstraf, mag het privéleven van Vajiralongkorn in Thailand niet openlijk besproken worden. Het is dus niet duidelijk wie van de zeven kinderen van de nieuwe koning de troonopvolger wordt.

Democratie
De troonopvolging komt op een kritiek moment in de Thaise politiek want het land staat voor de overgang van een militaire regering, die sinds de staatsgreep in 2014 aan de macht is, naar een democratie. De regerende junta heeft algemene verkiezingen beloofd in 2017, maar er wordt zorgelijk over gespeculeerd dat de militairen mogelijk langer aan de macht willen blijven.

De overleden koning gold als iemand die het land verenigde tijdens zeven decennia van militaire staatsgrepen en conflicten. De Thaise bevolking draagt nog steeds zwarte kledij uit respect voor hun diep vereerde vorst.

Bekijk ook: