China bouwt replica van Titanic

In het zuidwesten van China is de bouw begonnen van een exacte replica van het gezonken schip de Titanic. Aan de start van de werken ging een officiële ceremonie vooraf. Het schip wordt gebouwd als deel van een toeristisch resort dat aan de Sichuanrivier komt te liggen.

De bouw van de replica zal meer dan 165 miljoen dollar kosten, aan het einde van 2017 moet het schip klaar zijn. “Net zoals Amerika ‘Mulan’ of ‘Kung Fu Panda’ kan maken, kunnen wij de Titanic bouwen”, vertelt CEO van het bedrijf  Su Shaojun. "Het is niet dat een bepaald land het schip bezit, de Titanic vertegenwoordigt iets van universele waarde.”

In het schip zal een volledige replica van de danszaal te vinden zijn zoals die in 1997 in de beroemde film van James Cameron te zien was. De echte Titanic zonk in 1912 na een aanvaring met een ijsberg. Meer dan 1.500 mensen zijn toen verdronken.

Volgens critici hoort het niet dat een ramp waarbij zoveel mensen stierven, nu wordt “uitgebuit’ om er een toeristische attractie van te maken.