Massa neemt afscheid van Castro

Gisteravond hebben verschillende staats- en regeringsleiders afscheid genomen van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro. Honderdduizenden mensen zakten eerder al af naar de Plaza de la Revolución in de hoofdstad Havana. Ze zwaaiden met Cubaanse vlaggen en riepen "Leve Fidel".

In totaal waren een vijftigtal buitenlandse delegaties aanwezig. Onder meer de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de Nicaraguaanse staatsleider Daniel Ortega en de Ecuadoriaanse leider Rafael Correa tekenden present voor de officiële afscheidsplechtigheid. 

De meeste westerse leiders daarentegen waren niet aanwezig, met uitzondering van de Griekse premier Alexis Tsipras. Onder meer de Franse presidente François Hollande en de Canadese en Britse premier Justin Trudeau en Theresa May lieten weten dat ze zelf niet aanwezig zouden zijn. De Amerikaanse president Barack Obama koos er, ondanks de recente historische toenadering van de VS en Cuba, voor om ook geen officiële delegatie te sturen. 

België?
België werd enkel vertegenwoordigd door de ambassadeur in Havana Patrick Van Gheel, aldus de FOD Buitenlandse Zaken. De overheid heeft geen extra vertegenwoordigers naar Cuba gestuurd vanwege de ideologische meningsverschillen tussen beide landen, klinkt het in de entourage van premier Charles Michel.

Toespraak Raul Castro
Tijdens de herdenkingsplechtigheid nam ook de huidige Cubaanse leider en Fidels broer Raul Castro het woord. "Fidel heeft zijn hele leven gewijd aan de solidariteit”, zei hij. “Fidel heeft een socialistische revolutie aangevoerd door de gewone mens voor de gewone mens. En het is hier dat we onze overwinningen vieren”, zei hij.

Na de vier uur durende herdenkingsplechtigheid werden Castro's assen van Havana naar Santiago de Cuba overgebracht, waar zondag zijn begrafenis zal plaatsvinden.