Hoera voor oudste mens ter wereld

Emma Morano, een vrouw uit het noordwesten van Italië wiens leven zich over drie eeuwen uitstrekt en die als ’s werelds oudste mens erkend wordt, viert haar 117de verjaardag. Morano, die haar hoge leeftijd toeschrijft aan het eten van drie eieren per dag, zou een "normale" dag met familie en kennissen doorbrengen bij haar thuis in Pallanza, een pittoresk dorp aan Lago Maggiore, meldde het persbureau ANSA.

De Italiaanse president Sergio Mattarella feliciteerde haar al om haar "uitzonderlijke" prestatie in een publieke boodschap. Het gemeentebestuur organiseerde de vertoning van een musical en de voorstelling van een boek later op de dag.

De gemeente Verbania zei dat Morano een hard leven had. Ze was de oudste van acht kinderen en trouwde met een man die haar mishandelde en die ze "dapper" verliet. Hun enige kind stierf zes maanden nadat het geboren was.

ANSA meldde dat Morano vorige week ziek was, maar herstelde en weer helemaal bij de pinken is. Aan mensen die vragen hoe het met haar gaat, antwoordt ze volgens het persbureau: "Ik denk dat het goed met me gaat, de dokter zegt dat ook".

Volgens de Amerikaanse groep voor gerontologisch onderzoek GRG (Gerontology Research Group) zijn vandaag 45 vrouwen en twee mannen 110 jaar of ouder. Na Morano is de Jamaicaanse Violet Brown, geboren op 10 maart 1900, de oudste.