Dit doet opwarming aarde met koraalrif

Sinds het begin van de metingen is er nog nooit zo'n groot deel van het Australische koraalrif The Great Barrier Reef afgestorven. Dat maakten wetenschappers van de James Cook University in Queensland, Australië bekend. Oorzaak van het afsterven is de opwarming van de aarde.

De grootste problemen deden zich voor in het noorden van het 2.600 kilometer lange rif, blijkt uit de studie van het Australian Research Council Centre of Excellence for Coral Reef Studies. In een noordelijk gebied van 700 vierkante kilometer voor de kust van Cooktown is 67 procent van het koraal nu afgestorven. Sommige riffen zijn volledig dood.

Warmste jaren ooit
"De grootste verliezen in 2016 waren in het noordelijke, meest ongerepte deel van het Great Barrier Reef", zegt professor Terry Hughes, directeur van het Coral Centre, in een verklaring. Het koraal verbleekte in de zomer, toen warm water door het rif vloeide. Vorig jaar en dit jaar waren de warmste jaren ooit. "Deze regio ontsnapte met kleine schade aan twee eerdere verblekingen in 1998 en 2002, maar deze keer is ze ernstig getroffen."

Het kan zeven tot acht maanden duren voor koraal zijn kleur terugkrijgt na een verbleking, anders is het verloren. Op plaatsen waar koralen zijn afgestorven, duurt het tien tot vijftien jaar voor ze weer aangroeien. "Als er nog een verbleking is als in 2016, zal het nog langer duren voor het koraal zich kan herstellen en groeien", zei Baird aan tv-zender ABC.

Ook goed nieuws
Professor Andrew Baird, die aan het hoofd stond van duikersteams die in oktober en november het onderzoek voerden, zegt dat het goede nieuws is dat het zuidelijke deel slechts kleine schade heeft overgehouden aan de verblekingen in 2016. Het zuidelijke deel, goed voor twee derde van het rif, is waar de meeste toeristen naartoe trekken.