Dossier President Macron

"Links is mislukking, extreemrechts faillissement"

François Fillon heeft zich vanavond tot winnaar van de voorverkiezingen van rechts in Frankrijk uitgeroepen. Bijna 68 procent van de kiesgerechtigden koos voor hem en zijn beloofde harde aanpak van migranten en zijn voorgestelde verdere liberalisering van de economie.

De rechtse presidentskandidaat zei in zijn overwinningsspeech dat hij nu alle Fransen moet overtuigen dat het project van zijn partij het enige project is waar Frankrijk beter van wordt. "Links dat is de mislukking en extreemrechts is het failliet van Frankrijk", aldus Fillon.

Fillon bedankte iedereen die zijn of haar waarden heeft teruggevonden in zijn campagne. "Niemand mag zich buitengesloten voelen van een meer rechtvaardige en solidaire samenleving." 

Verder zei de presidentskandidaat ook nog dat de "software" van Frankrijk volledig veranderd moet worden. "Er is in ons land een enorme behoefte aan respect en trots. Er is ook vraag naar het gezag van de staat en naar voorbeeldig gedrag van degenen die leiden."

Fillon werd al gelukgewenst door tegenkandidaat Alain Juppé en door Nicolas Sarkozy, de ex-president die al in de eerste ronde van de "primaire" uit de boot viel.