Dossier Terreur in Parijs

Verijdelde aanslag Frankrijk: orders van IS

De verdachten die afgelopen weekend werden opgepakt tijdens de terreuractie in Frankrijk, kregen hun orders van IS. Dat heeft de Parijse procureur François Molins zonet bekend gemaakt in Straatsburg. Hij loofde het team dat de arrestaties deed en het onderzoek voerde en gaf meer informatie over de identiteit van de vier mannen die werden opgepakt.

Yassine B., Hicham M., Hicham E. en Zakaria M. hebben allemaal de Franse nationaliteit. Ze zijn al jarenlang vrienden en hebben doodgewone beroepen: van begeleider in een school tot werknemer in een kruidenierszaak. “Ze hebben allemaal de Franse nationaliteit en zijn ouder dan 35. De meesten zijn gekend bij het gerecht voor gewone criminele feiten”, zegt Molins.

Toch zouden ze meerdere aanslagen hebben beraamd. “De terreurcel was de aanslag al maanden aan het voorbereiden en stond klaar”, zei Molins. “De cel van Straatsburg plande een actie op 1 december, maar we kunnen in dit stadium niet het exacte doelwit bepalen dat de groep uitkoos uit een lijst van mogelijke doelwitten.”

Link IS
Vier mannen werden opgepakt in Straatsburg, net voor de start van de kerstmarkt deze week. De vijfde zat in Marseille. Bij hen thuis zijn, naast wapens en geld, bewijzen gevonden dat ze gestuurd werden vanuit Syrie en gelinkt zijn aan IS. “We hebben teksten gevonden die duidelijk verwijzen naar banden met IS en die de martelaarsdood verheerlijken”, zegt Molins.

Volgens de procureur is dan ook gebleken dat het viertal orders kreeg van IS zelf. Vandaag beslist de onderzoeksrechter over hun verdere aanhouding. De veiligheidsmaatregelen in en rond de kerstmarkt van Straatburg zijn intussen zwaar verhoogd.

Bekijk ook: