Rekenfout kost Marslander de kop

De Marslander Schiaparelli is vorige maand neergestort door een rekenfout. Dat leidt het ruimtevaartagentschap ESA af uit de analyse van de gegevens. Eén van de boordinstrumenten dacht dat de Marslander al aan de grond stond, maar eigenlijk zat hij nog drie kilometer hoog.

19 oktober had een historische dag moeten worden voor de Europese ruimtevaart: het allereerste Europese ruimtetuig zou toen op Mars landen na een reis van zeven maanden. Het ruimtetuig was op 14 maart – om 10 uur en 31 minuten specifiek – de ruimte ingestuurd vanuit Kazachstan en legde de afgelopen maanden ruim 500 miljoen kilometer af.

De 'Marslander' Schiaparelli had volgens de planning om iets voor 17 uur moeten neerstrijken op de rode planeet, maar dat liep niet helemaal zoals gepland. Het ruimtetuig gaf vlak voor zijn landing geen teken van leven meer.

Uit de data blijkt nu dat een van de boordinstrumenten niet naar behoren functioneerde. Een boordinstrument maakte een rekenfout en dacht dat de Schiaparelli zich op de grond bevond. Daardoor wierp de Marslander zijn parachute af en werden de remblokken in gang gezet. Éen probleem: de Marslander stond niet aan de grond maar bevond zich op dat moment op drie kilometer hoogte. Daardoor stortte het ruimtetuig met grote snelheid neer op de rode planeet.

Maar ook goed nieuws
Toch is er ook goed nieuws. De satelliet Trace Gas Orbiter kwam namelijk wél succesvol in een baan rond de rode planeet terecht. Deze satelliet heeft vooral de opdracht om te speuren naar methaan, een gas dat kan wijzen op minieme vormen van leven.

Bovendien kon de Schiaparelli voor zijn crash ook nog gegevens doorsturen. Deze gegevens zullen helpen om een nieuwe crash in de toekomst te vermijden.

Bekijk ook: