IS-leden getuigen: “We hebben fouten gemaakt”

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft kunnen spreken met drie jihadi’s van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. Ze worden daar samen met honderden andere IS-leden krijgsgevangen gehouden. De interviews maken duidelijk hoe IS daar in de regio jongeren inlijft en hersenspoelt.

Laith Ahmed is een van de soldaten van Islamitische Staat. Hij werd twee jaar geleden gerekruteerd toen IS het dorp waar hij woonde, veroverde. Hij sloot zich aan bij de groep omdat hij een loon kreeg.

Ook Akram Ahmed werkte voor IS, hij was verkenner en maakte video’s van strategische plaatsen. Die sites werden later aangevallen. Abdelrahman al-Azy moest geld naar de strijders en hun families brengen. Een jaar geleden zwoer hij trouw aan IS. Hij geloofde sterk in de groep, maar dat is veranderd na wat hij allemaal gezien heeft.

De drie hebben spijt van wat ze gedaan hebben.  “Alles wat gebeurd is, is mijn schuld”, zegt Ahmed. “Ik denk er constant aan.” Ze zullen later een proces krijgen in een Koerdische rechtbank. Die moet oordelen of hun spijt oprecht is.