Dossier President Trump

Eerste vrouw in kabinet van Trump

Toekomstig Amerikaans president Donald Trump heeft huidig gouverneur van South Carolina Nikki Haley benoemd tot ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. De 44-jarige Republikeinse was tijdens Trumps campagne een uitgesproken tegenstander van de vastgoedmagnaat, maar zou de functie nu wel aanvaard hebben, zo berichten Amerikaanse media. De benoeming werd ondertussen ook bevestigd door het overgangsteam van Trump.

Nikki Haley - eigenlijk Nimrata Randhawa, ze trouwde met de Amerikaanse legerkapitein Michael Haley - is de dochter van Indiase immigranten. In 2010 werd ze als eerste vrouw ooit verkozen tot gouverneur van South Carolina. Daarnaast werd ze de tweede gouverneur ooit in de Verenigde Staten met een Aziatische afkomst. In 2014 werd ze herverkozen voor een tweede en laatste termijn.

Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen was Haley een felle tegenstander van Trump. Ze steunde zijn uitdager Marco Rubio en toen die de handdoek in de ring gooide, schaarde ze zich achter Ted Cruz. De gouverneur van South Carolina noemde Trump onder meer "alles wat een gouverneur niet wil in een president", terwijl Trump Haley in januari nog "zwak" noemde voor haar standpunt over immigratie.