Dossier Terreur in Parijs

Vals slachtoffer Parijs krijgt jaar cel

Een 24-jarige vrouw uit Parijs is veroordeeld tot een celstraf van één jaar, nadat ze zich uitgaf als slachtoffer van de terreuraanslagen in Parijs. De vrouw had eind november vorig jaar een schadevergoeding gevraagd. Het is niet de eerste keer dat er valse slachtoffers ontmaskerd worden.

De 24-jarige Laura O. ging vorig jaar naar een politiebureau in Parijs met een arm in een draagdoek. Ze beweerde ernstig gewond te zijn na de terreuraanslag op het restaurant Le Carillon. De vrouw zei ook dat haar gsm en bankkaart gestolen werden. Daarom eiste ze een schadevergoeding van het slachtofferfonds.

Uit politieonderzoek bleek echter dat de bewijsmateriaal van de vrouw niet klopte. Ze had onder meer doktersbriefjes vervalst en de foto van haar verwondingen bleek gewoon van het internet te komen. Op de bewuste 13 november was Laura O. ook in geen enkel ziekenhuis geregistreerd. Uiteindelijk gaf de vrouw toe alles te hebben verzonnen.

Vals diploma
De rechtbank in Parijs heeft de vrouw nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar. Daarnaast moet ze een symbolische euro betalen aan het slachtofferfonds. De vrouw was bovendien niet aan haar proefstuk toe: eerder solliciteerde ze ook als apotheker met een vals diploma. De psychiater in het onderzoek noemde de vrouw “een pathologische leugenaar”.

Niet eerste keer
Het is niet de eerste keer dat er mensen proberen munt te slaan uit de aanslagen. Eerder werden ook al valse slachtoffers veroordeeld door het Franse gerecht. Een vrouw werd deze zomer nog veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 10.000 euro, omdat zij valselijk beweerde aanwezig te zijn geweest in concertzaal Le Bataclan.