Dossier Terreur in Parijs

"Nieuwe aanslag in Frankrijk verijdeld"

Tijdens een antiterreuroperatie in Frankrijk is vannacht "een nieuwe aanslag verijdeld". Er zijn in Straatsburg en Marseille in totaal zeven mannen opgepakt. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bekendgemaakt.

De arrestanten zijn tussen 29 en 37 jaar oud. Zij hebben de Franse, Marokkaanse en Afghaanse nationaliteit. Zes waren geen bekenden van de inlichtingendiensten, de zevende, een Marokkaan "wiens woonst niet in Frankrijk was" is door een partnerland gesignaleerd. De operatie kadert in onderzoek dat al "meer dan acht maand" gevoerd wordt. 

Een en ander heeft ervoor gezorgd dat een "lang tevoren voorziene terreurdaad op ons grondgebied is vermeden", aldus Cazeneuve. Hij legde uit dat op 14 juni, enkele dagen na de start van het EK Voetbal in Frankrijk, al vijf mensen uit hetzelfde netwerk werden gearresteerd. Twee van de vijf bleven opgesloten. 

Al 418 mensen opgepakt
"Het onderzoek moet nu uitklaren of de verijdelde aanslag een gecoordineerde aanval was, tegelijkertijd op meerdere plaatsen in Frankrijk", zei de minister. Verdere details over de aanslagplannen gaf hij niet.

Sinds begin dit jaar zijn in Frankrijk al 418 mensen opgepakt in verband met terreurnetwerken. In november alleen al zijn er 43 mensen in de kraag gevat, aldus Cazeneuve.

Foto: archief