Wie daagt Le Pen uit? Sarkozy of Juppé?

In Frankrijk zijn er vandaag verkiezingen voor de presidentskandidaat van de rechtse oppositie. De bekendste kandidaat is ex-president Nicolas Sarkozy, maar in de peilingen ligt Alain Juppé voor, de burgemeester van Bordeaux. Wie deze voorverkiezing wint, wordt de belangrijkste uitdager van Marine Le Pen, van het Front National.

De Franse Primaire is een voorverkiezing zoals in de Verenigde Staten gehouden werd. Mensen kiezen vandaag voor een presidentskandidaat van de centrumrechtse partijen.

Zeven kandidaten, drie favorieten
Er zijn zeven kandidaten, onder wie drie grote favorieten. De bekendste is oud-president Nicolas Sarkozy. Hij vecht voor zijn politieke carrière en wil met harde standpunten over migratie opnieuw president worden. Alain Juppé is zijn belangrijkste uitdager, hij is iets gematigder en ligt voor in de peilingen. De derde kandidaat is François Fillon, oud-premier onder het presidentschap van Sarkozy. Hij wil zich vooral focussen op de economie.

Oog in oog met Le Pen
Als er vandaag geen duidelijke winnaar is, komt er volgende week een tweede ronde. Wie wint, wordt de belangrijkste rechtse tegenkandidaat van Marine Le Pen van het Front National.