Laatste TV-debat Franse verkiezingen

Voor de Franse presidentsverkiezingen hebben de kandidaten van centrum-rechts hun derde en laatste tv-debat gehouden. Zondag kunnen hun aanhangers bepalen wie hun voorkeur wegdraagt.

De drie favorieten zijn: gewezen president Nicolas Sarkozy, en de ex-premiers Alain Juppé en François Fillon. De winnaar maakt veel kans om volgend jaar president te worden. Zeven Franse politici strijden om de presidentskandidaat van centrum-rechts te zijn. Alain Juppé, oud-premier en burgemeester van Bordeaux, ligt al maanden op kop.

Erop of eronder voor Sarkozy
Op twee in de peilingen staat ex-president Nicolas Sarkozy, maar een andere ex-premier, François Fillon, zit hem op de hielen. Het is erop of eronder voor Sarkozy. In het debat reageert hij verontwaardigd op de vraag of zijn verkiezingscampagne van 2007 voor een deel met Libisch geld betaald is.

Opnemen tegen Le Pen
Niet alleen partijleden mogen stemmen, maar elke Franse kiezer die de Franse republikeinse waarden schriftelijk erkent en die 2 euro betaalt. Volgende week is er een tweede ronde, met de twee beste kandidaten. Wie de nominatie binnenhaalt, krijgt wellicht te maken met Marine Le Pen van het extreem-rechtse Front National, maar maakt toch veel kans om de volgende president van Frankrijk te worden.