Gezonken wrakken plots verdwenen

Drie Nederlandse oorlogsschepen die op de bodem van de Javazee bij Indonesië lagen, zijn plots verdwenen. Wellicht zijn de wrakken gestolen om het metaal te recupereren. 

De marineschepen vergingen op 27 februari 1942, tijdens de slag op de Javazee in de Tweede Wereldoorlog. Bij de slag waren ook schepen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië betrokken. Zij wilden verhinderen dat de Japanse strijdkrachten het Indonesische eiland Java zouden innemen. 

In 2002 werden de scheepswrakken – en de lichamen van honderden soldaten -  teruggevonden. Nu blijkt dat verschillende van de wrakken van de zeebodem verdwenen zijn. In totaal gaat het over drie verdwenen wrakken uit Nederland, drie Britse schepen en een vermiste Amerikaanse onderzeeër. Op de plek waar de scheepswrakken lagen, zouden gaten in de bodem zijn waargenomen. 

Metaaldieven?
Sommige schepen waren ruim 160 meter lang en het is dus een raadsel hoe ze konden verdwijnen. Wellicht zijn metaaldieven ermee aan de haal gegaan. Aziatische bergingsbedrijven zouden het wel vaker gemunt hebben op oude gezonken oorlogsbodems, die ze verkopen als oud ijzer.