Dossier President Trump

Clinton "wou huis even niet verlaten"

De verslagen Democratische Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton heeft voor het eerst sinds de verkiezingen een publieke verschijning gemaakt. Eentje die haar niet gemakkelijk viel, zei ze zelf. "Ik moet toegeven dat naar hier komen vanavond niet makkelijk was voor mij", vertrouwde ze het publiek toe. "Ik wilde even alleen maar op de bank liggen en het huis nooit meer verlaten."

Clinton was te gast bij een evenement dat gesponsord werd door het Children's Defense Fund in Washington, waar ze geëerd werd. Het was haar eerste publieke verschijning sinds haar toespraak van vorige week, waarin ze haar verlies erkende. 

En dat verlies zit haar nog zichtbaar hoog. Het was moeilijk om naar het evenement te gaan, zei Clinton in haar toespraak. "Er waren momenten dat ik alleen maar op de bank wilde liggen met mijn honden, een goed boek en het huis nooit meer wou verlaten.” 

Wat later zei ze dat ze besefte dat veel mensen diep teleurgesteld zijn door de verkiezingsuitslag. "Ik ben dat ook, meer dan ik ooit kan uitdrukken. Maar zoals ik vorige week al zei, ging onze campagne nooit over een persoon of zelfs een verkiezing. Het ging over het land waar we van houden en over het bouwen van een Amerika dat hoopvol en inclusief is en een groot hart heeft."

“Amerika is het waard”
Ondanks haar zichtbare teleurstelling toonde Clinton zich wel een waardige verliezer. “De verdeeldheid die deze presidentsverkiezingen hebben blootgelegd is groot. Toch moeten jullie dit van mij aannemen: de Verenigde Staten zijn het waard. Onze kinderen zijn het waard. Geloof in dit land, vecht voor onze waarden en geef nooit op.”

Na haar bezoek aan het benefietgala keert Clinton terug naar New York. Ze heeft verder geen openbare optredens op de agenda staan.