Rellen tegen Obama in Griekenland

De Amerikaanse president Barack Obama is gisteren aangekomen in Athene. De Griekse hoofdstad is de eerste stop in zijn laatste reis naar Europa als president. Een gewapende anarchistische groepering heeft opgeroepen het bezoek van Obama met geweld te verstoren.

Zo'n vijfduizend politieagenten moeten in de Griekse hoofdstad de orde bewaren.Linkse groeperingen en anarchisten protesteren tegen de komst van Obama in Athene. Er braken zelfs rellen uit. Enkele heethoofden bestookten de politie met molotovcocktails, anderen sloegen met knuppels. “We hebben niets tegen Obama persoonlijk, maar wel tegen het buitenlands beleid van de VS en de oorlog die ze voeren in Syrië”, klinkt het bij de actievoerders. Tussen de betogers zaten ook mensen uit Syrië en Afghanistan.

Obama geeft raad aan Grieken
De VS zullen Griekenland verder helpen in zijn inspanningen om de zware financiële crisis te overwinnen, stelde Obama bij een ontmoeting met de Griekse president Pavlopoulos. Obama beklemtoonde ook dat in de ogen van Washington "alleen besparingen geen welvaart kunnen brengen." Volgens hem zullen verlichting van de schulden en andere strategieën noodzakelijk zijn om Griekenland in deze overgangsfase te helpen.

Het is het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan Griekenland in 17 jaar. Bill Clinton was in 1999 in Athene.