Dossier President Trump

"Oval Office schudt Trump wel wakker"

Barack Obama is gisteravond vertrokken voor zijn laatste buitenlandse missie als president van de Verenigde Staten. Hij trekt onder meer naar Griekenland, Duitsland en Peru vooraleer hij de fakkel doorgeeft aan zijn opvolger Donald Trump. Op een persconferentie voorafgaand aan zijn vertrek blijft Obama kritisch over de Republikein, maar denkt wel dat het ambt Trump zal wakker schudden.

De laatste buitenlandse missie van Obama dient naar eigen zeggen om de Europese bondgenoten gerust te stellen na de verkiezing van Trump. Veel Europeanen zijn namelijk bezorgd sinds de Republikein vorige week verrassend won van Hillary Clinton. “Een boodschap die ik zal kunnen brengen is zijn inzet voor de NAVO en het transatlantische bondgenootschap. Deze allianties zijn goed voor Europa en voor de VS”, aldus Obama.

Wake up call voor Trump?
De huidige president stelde tijdens een persconferentie de ongeruste mensen wat gerust, maar bleef wel kritisch voor de controversiële Trump. “Dit ambt heeft een manier om je wakker te maken, hij zal zijn standpunten die niet aansluiten bij de realiteit snel door elkaar geschud zien worden, want de realiteit doet zich gelden. Hopelijk zet hij zijn talenten, die hem een van de verrassendste overwinningen in de geschiedenis opleverden, op een goede manier in.”