Dossier President Trump

Trump kiest stafchef en raadgever

De verkozen president Donald Trump heeft zijn raadgever en stafchef aangesteld. Als hoofdstrateeg en -raadgever heeft Donald Trump gekozen voor zijn campagneleider Steve Bannon. Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus wordt de stafchef.

Steve Banon is de voormalige hoofdredacteur van de radicaalconservatieve website Breibart News die bekendstaat als een conservatieve provocateur en zich sterk kant tegen het establishment van de Republikeinen. Bannon was ook in de running voor de post van stafchef. De Amerikaanse media wezen er echter op dat zijn benoeming na de agressieve campagne van Trump, het signaal zou kunnen geven dat de president verder inzet op de confrontatie, in plaats van te willen verzoenen en op zoek te gaan naar compromissen.

Stafchef
Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus wordt zijn stafchef in het Witte Huis. Priebus' naam circuleerde ook al tussen de voorspellingen van de Amerikaanse media. De stafchef, die verantwoordelijk is voor het personeel van het Witte Huis en beslist wie toegang heeft tot de president, is na de president de belangrijkste persoon in het Witte Huis.

Preibus is zeer vertrouwd met het reilen en zeilen in Washington. Hij was de eerste Republikeinse leider die zich achter de controversiële Trump schaarde, en moet bruggen bouwen tussen de president en de Republikeinen in het Congres. Hij heeft bijvoorbeeld een zeer goede relatie met de huidige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan.