Spoedberaad over Trump in Brussel

In Brussel vond Europees spoedberaad plaats over de verkiezing van Donald Trump. "Het is een soort informele vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie",  zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck in de Europa-wijk in Brussel.

Alleen de Britse minister Boris Johnson, een aanhanger van Trump, was er niet bij. "De bedoeling is eigenlijk om de violen gelijk te stemmen, want de verkiezing van Trump verontrust de Europeanen", zegt Van Spilbeeck.

"Trump heeft tijdens zijn verkiezing nauwelijks over Europa gepraat. Het is blijkbaar geen prioriteit voor hem", denkt Van Spilbeeck. "Ook zijn een aantal van zijn standpunten verontrustend. Zo is Trump tegen vrijhandelsakkoorden, net nu Europa een vrijhandelsakkoord met de VS wou sluiten. Dat idee kunnen we waarschijnlijk gewoon begraven.

"Opportuniteit"
Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is de verkiezing van Donald Trump een opportuniteit om Europa sterker te maken. “Europa moet op verschillende vlakken sterker worden tegenover dat nieuw beleid in de VS", zegt hij.