Dossier Strijd tegen IS

Jambon: "Kans op aanslag blijft groot"

“De kans op een aanslag in ons land blijft reëel en zelfs groot”, dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de studio van VTM NIEUWS, precies een jaar na de aanslagen in Parijs. We leven nog altijd onder terreurniveau 3, maar het is nu wel een stuk veiliger dan een jaar geleden, benadrukt Jambon. “Er is een hoger niveau van veiligheidscultuur geïnstalleerd.”

“Op de vraag of het nu veiliger of onveiliger is dan een jaar geleden moet ik genuanceerd antwoorden”, zegt Jambon. “We hebben een dertigtal maatregelen geïmplementeerd, dus op dat vlak zijn we veiliger.” Maar aan de andere kant wisselt IS zijn modus operandi, zeg Jambon. “Van de aanslag tegen Charlie Hebdo naar de blinde terreur van een jaar geleden. En wat we tijdens de zomer meegemaakt hebben, is dat IS niet meer de opdracht geeft, maar mensen zelf het initiatief laat nemen, zoals in Nice en op kleinere schaal in Charleroi.”

Onze veiligheidsdiensten moeten op dezelfde manier handelen, vindt Jambon. “IS wijzigt voortdurend zijn modus operandi, dus wij moeten onze maatregelen ook aanpassen en we doen dat ook. Vandaag is er in ons land een veel hoger niveau van veiligheidscultuur geïnstalleerd.”

Is Molenbeek opgekuist?
Na de aanslagen in Parijs kondigde minister Jambon in de studio van VTM NIEUWS aan dat hij Molenbeek zou ‘opkuisen’, vandaag evalueert hij dat op dezelfde plek. “We hebben politiecapaciteit verhoogd, we hebben 5.000 huizen gecontroleerd en 600 mensen uit het bevolkingsregister geschrapt die daar niet blijven te wonen. Op dat vlak is er dus veel vooruitgegaan. En bij de politie zijn er vijftig extra mensen.”

Maar intussen klaagt de politie over de hoge werkdruk en een gebrek aan politiemensen. “Dat begrijp ik ook”, zegt Jambon daarover. We hebben beslist om de politie versterken. We gaan de federale politie uitbreiden met 1.200 bijkomende mensen, maar tussen de beslissing nemen en de eerste mensen inzetten, moet je rekruteren en opleiden. Ik kan geen half opgeleide politiemensen in de organisatie zetten, dat zou met vuur spelen zijn.”