Dossier Terreurdreiging

Abaaoud zat ook achter Thalysaanval

De verijdelde aanval op een Thalys-trein in augustus vorig jaar was wel degelijk aangestuurd door terrorist Abdelhamid Abaaoud. Dat blijkt uit een speciale reportage van terreurexpert Faroek Özgünes, waarin hij de acties en samenwerking tussen de terroristen blootlegt. Abaaoud coördineerde ook de aanslagen in Parijs.

Op 21 augustus 2015, enkele maanden voor het bloedbad in Parijs, ontsnapte ons land aan een aanslag op een Thalys-trein. Ayoub El Khazzani nam de Thalys van Brussel-Zuid naar Parijs. Hij had een kalasjnikov en driehonderd kogels bij. Net over de grens in Frankrijk stak hij in de toiletten het oorlogswapen ineen, Amerikaanse mariniers op de trein merkten hem op en overmeesterden hem.

Vluchtelingenroute
De Hongaarse autoriteiten onthullen aan ons magazine FAROEK dat Abdelhamid Abaaoud, die beschouwd wordt als coördinator van de aanslagen in Parijs, samen met El Khazzani ons land binnenkwam. Samen met een groep migranten passeerden ze in Hongarije.

“De mannen zijn vermoedelijk via Servië over de vluchtelingenroute gekomen”, zegt Csaba Majoros, leider van het terreuronderzoek in Hongarije. “Ze hebben enkele dagen doorgebracht in hotel Swing in het negende district. Tijdens hun verblijf is er voortdurend contact tussen leden van de Islamitische Staat en deze twee mannen.”