Dossier Terreur in Parijs

Sting opent Bataclan met minuut stilte

Aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs heeft concertzaal Bataclan de deuren opnieuw geopend. Sting vroeg bij aanvang van zijn concert één minuut stilte uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen van 13 november 2015.

"Vanavond moeten we twee zaken met elkaar verzoenen: iedereen herdenken die het leven verloor bij de aanslagen en het leven en de muziek vieren", aldus de Britse zanger, die beloofde om de slachtoffers nooit te vergeten.

Hits
Sting begon zijn optreden met het nummer ‘Fragile’, gevolgd door hits als ‘Englishman in New York’, ‘Message in a Bottle’ en ‘Every Breath you Take’. Na verschillende bisnummers eindigde hij alleen op het podium, terwijl er een foto werd geprojecteerd van de Amerikaanse journalist James Foley, die werd onthoofd door Islamitische Staat. Hij zong het nummer ‘The Empty Chair', met onder meer de tekst "Keep my place and the empty chair, somehow I'll be there" (Houd mijn plaats vrij en houd de lege stoel bij, op de ene of andere manier zal er bijzijn) als eerbetoon voor Foley en alle andere terreurslachtoffers. Hij kreeg een oorverdovend applaus en verliet het podium met de woorden "Vive le Bataclan!" (leve de Bataclan).

Overlevenden
In het publiek waren ongeveer 500 overlevenden en familieleden van slachtoffers van de aanslagen. De duizend andere tickets die deze week verkocht werden, waren in minder dan 30 minuten uitverkocht. De opbrengst gaat naar twee slachtofferorganisaties. Het concert werd gefilmd en werd vannacht uitgezonden door verschillende tv-zenders.

1 jaar
Vandaag worden in de Franse hoofdstad verschillende herdenkingsplechtigheden gehouden op de plaatsen waar de terroristen toesloegen. Bij de verschillende aanslagen op 13 november vielen in totaal 130 doden. 

Bekijk ook: