Dossier Terreur in Parijs

Deze man stond op eerste rij in Bataclan

Morgen is het een jaar geleden dat Parijs werd getroffen door bloedige terreur. De grootste aanslag van die 13de november had in de concertzaal Bataclan plaats. Daar stierven 90 mensen. De zaal wordt vanavond voor het eerst weer in gebruik genomen, met een optreden van Sting. VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez sprak in Parijs met één van de overlevenden van de Bataclan.

Cedric Rizzo herinnert zich nog elke seconde van die verschrikkelijke avond in de Bataclan. Hij stond op de eerste rij tijdens het concert en zag alles gebeuren. “Ik zag dat ze hun tijd namen terwijl ze mensen aan het vermoorden waren”, vertelt hij, “Ik dacht aan mijn zoon, ik zei tegen mezelf, als ik mijn zoon wil terugzien, moet ik hier weg. Er is geen andere oplossing.”

Identificatie
Omdat Rizzo zo goed zag wat er gebeurde, kon hij de speurders helpen om de daders te identificeren. “Toen de geweerschoten stopten keek ik weer op en zag ik heel duidelijk twee van de drie terroristen. Ik heb hun gezicht gezien, welke kledij ze droegen, hun wapens, enzovoort. En ik zag heel duidelijk hoe ze begonnen te schieten op de mensen rondom hen.”

Om te verwerken wat hij binnen zag, vluchtte Rizzo opnieuw naar de muziek. Vier dagen al na de aanslag ging hij al opnieuw naar een concert. “Dat was echt een opluchting, ik had er echt nood aan en dat heeft me ook deugd gedaan. Het concert heeft me goed gedaan. En trouwens, dat was mijn 800ste concert. Want de Eagles of Death metal in de Bataclan was mijn 799ste. Dat was dus mijn 800ste.”