Dossier Terreur in Parijs

Minuut stilte voor aanslagen Parijs

In Parijs heeft het hele Stade de France een pakkende minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de aanslagen op 13 november te herdenken. Morgen is het een jaar geleden dat de Franse hoofdstad werd opgeschrikt door verschrikkelijke terreur. Bij de aanslagen vielen 130 doden en honderden gewonden.

Gisterenavond speelde Frankrijk een kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. Voor de match begon, hield het hele stadion een minuut stilte. Helemaal stil was het niet, maar het applaus nadien was oorverdovend.

Vorig jaar speelden de Fransen een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland toen er plots explosies buiten het Stade de France weerklonken. De match werd niet stilgelegd maar later werd duidelijk dat terroristen zichzelf hadden opgeblazen.

130 doden
Niet enkel het Stade de France maar ook de Bataclan en enkele terrassen werden aangevallen. In totaal vielen er 130 doden en honderden gewonden.

"We moeten hen herdenken"
De Franse president Hollande was vorig jaar aanwezig in het stadion op het moment van de aanslagen, ook nu was hij er bij. “We moeten dit herdenken, 130 doden, honderden gewonden”, zei hij, “We moeten denken aan hen, maar ook aan alle overlevenden voor wie we dit herdenkingsmoment moeten houden. We moeten hen ook aanmoedigen, ondersteunen, solidair zijn. Als we sterk zijn, als er samenhorigheid is, dan overwinnen we het terrorisme.”