Dossier Strijd tegen IS

Gruwelpraktijken in Mosul

Terreurorganisatie IS heeft in Mosul zeker zestig burgers vermoord, omdat ze informatie zouden doorgegeven hebben aan het Iraakse leger dat de stad probeert te heroveren. De lichamen van de slachtoffers zijn in de stad opgehangen als waarschuwing. De Iraakse troepen winnen wel terrein, maar het gaat bijzonder traag.

Voertuigen van het Iraakse leger trekken richting Mosul. Het is een apocalyptisch beeld. Door de dikke zwarte rook raken ze amper vooruit. De rook komt van oliebronnen die de strijders van Islamitische Staat in brand steken. Het bemoeilijkt niet alleen de strijd op de grond, ook luchtaanvallen worden zo onmogelijk.

Ondanks alles hebben de militairen intussen een tiental buitenwijken van Mosul heroverd op IS. Huis na huis wordt daar uitgekamd. Maar de IS-strijders hebben voor hun vertrek in veel huizen bommen verstopt. Verwacht wordt dat komende weken de gevechten nog heviger zullen worden en dat er nog meer slachtoffers zullen vallen, ook onder burgers. Maar volgens experts zal het nog maanden duren vooraleer Islamitische Staat helemaal uit Mosul verdreven is.