Dossier President Trump

Geen moslims in VS? Trump zwijgt

Tijdens zijn bezoek aan het Congres geeft Donald Trump voor het eerst sinds zijn overwinning zijn topprioriteiten prijs. "We hebben er veel”, zei Trump. “We kijken naar immigratie, de grens, de gezondheidszorg en we kijken naar jobs.” Opvallend detail: toen de reporter vroeg of hij aan het Congres zou vragen om moslims de toegang te ontzeggen, wou Trump geen commentaar geven.

Trump lijkt wel gehaast om andere programmapunten door te drukken. “We kunnen niet snel genoeg beginnen. Of het nu om de gezondheidszorg of immigratie gaat, er zijn zoveel dingen”, zei hij. “We zullen er snel werk van maken en er snel mee naar buiten komen.”

De grote vraag blijft hoe gaat hij zijn plannen zal financieren. Illegale immigranten oppakken en deporteren kost geld, net zoals jobs creëren en de belastingen verlagen. Maar de plannen om Obamacare terug te schroeven, de omstreden wet op de gezondheidszorg, die liggen al klaar zegt Senaatsvoorzitter Mitch McConnell: “Laat me duidelijk stellen: elke Republikein, zonder uitzondering, dacht dat Obamacare een vergissing was. Dat is nog steeds zo. U mag van ons verwachten dat we dat samen met de nieuwe president, die dezelfde mening heeft, gaan aanpakken.”

"Indrukwekkende overwinning"
Aan politieke steun van de Republikeinen zal het Trump niet ontbreken. Zelfs Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft z'n weerzin voor Trump ingeslikt. “Donald Trump behaalde één van de meest indrukwekkende overwinningen die we ooit gezien hebben”, zei hij. “We gaan deze overwinning omzetten in vooruitgang voor het Amerikaanse volk. We overleggen nu over hoe we de zaak zullen aanpakken om dit land om te vormen en Amerika weer groot te maken.”

Tijdens z'n bezoek aan het Congres geeft Donald Trump voor het eerst sinds zijn overwinning zijn topprioriteiten prijs.”We hebben er veel”, zei Trump. “We kijken naar immigratie, de grens, de gezondheidszorg en we kijken naar jobs.” Opvallend detail: toen de reporter vroeg of hij aan het Congres zou vragen om Moslims de toegang te ontzeggen, wou Trump geen commentaar geven.