Dossier Terreurdreiging

19-jarige wou aanslagen plegen in Duitsland

Een negentienjarige Syriër heeft doelwitten in Berlijn onderzocht zoals het parlementsgebouw, de Brandenburger Tor en de drukke Alexanderplatz. Hij had waarschijnlijk plannen voor een aanslag op één van deze trekpleisters. Tegen de negentienjarige loopt in Duitsland nu een onderzoek voor terrorisme.

De details over de terreurplannen van Shaas Al-M staan in een document van het Duitse federale gerechtshof. Dat hof verlengde zijn aanhouding voor het onderzoek met drie maanden. Volgens de speurders was hij van plan "een aanslag in Duitsland uit te voeren in naam van IS met twee onbekende personen".Met die twee zou hij telefoongesprekken gehad hebben over zijn plot.

Islamitische Staat
Shaas Al-M is in maart opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt lid te zijn van terreurgroep Islamitische Staat (IS). De aanklagers stellen dat hij zich bij IS voegde in 2013.

Na een religieuze opleiding en een gevechtstraining nam hij deel aan de gevechten in en rond de Syrische stad Deir ez-Zor. Hij reisde naar Duitsland in 2015, waarbij hij zich voordeed als een Syrische vluchteling.