Dossier President Trump

Van ettertje tot machtigste man van de wereld

Donald John Trump is deze nacht verkozen tot 45ste president van de Verenigde Staten. Een opvallend figuur, maar misschien nog opvallender: hij gaat het land leiden zonder enige vorm van ervaring in de politiek. Ambitie heeft hij des te meer, al van toen hij nog een schooljongen was.

Donald Trump wordt geboren op 14 juni 1946 in Queens, New York. Hij is de zoon van Fred Trump, een vastgoedontwikkelaar uit New York en Mary Anne McLeod. Trump is de vierde van vijf kinderen. Hij bewondert zijn vader en gaat al als vijfjarige mee op werfbezoek, maar tegelijkertijd is hij ook een echt ettertje.

Pestkop
Hij pest andere kinderen en slaat in het tweede leerjaar zelfs een leerkracht. Op zijn twaalfde ontdekt zijn vader enkele messen op de kamer van Donald. De maat is vol en Donald wordt naar een militaire school gestuurd. Een streng internaat, ver van huis. Daar wordt Trump kampioen strafstudies en krijgt de bijnaam ‘Ladies man’. Een vrouwengek is het altijd gebleven. In de jaren negentig krijgt hij zelfs de Miss Universe verkiezing in handen.

In een interview met The Washington Post omschrijft Trump zijn jaren aan de militaire academie rooskleurig. "Mijn ouders meenden dat de discipline me goed zou doen, ik was onstuimig en ze wilden me op het rechte pad houden. Als ik erop terugblik, was dat een positieve invloed."

Steenrijk
Maar bovenal groeit hij uit tot een steenrijke vastgoedmagnaat, met als grootste pronkstuk de Trump Tower in New York.  Hij is directeur en voorzitter van The Trump Organization, voorzitter van de Trump Plaza Associates, LLC en voorzitter van de Trump Atlantic City Associates. Hij presenteerde ook de bekende NBC-realityserie 'The Apprentice', is eigenaar van de schoonheidswedstrijden Miss USA en Miss Universe.

Hij kent ook een aantal financiële tegenslagen, maar opgeven doet hij nooit. “Ik neem geen neen aan. Ik geef niet op en ga door”, klinkt het. En zo vergaart hij een vermogen van drie miljard dollar. Zijn gezin baadt dan ook in luxe. Trump heeft vijf kinderen (Donald Jr., Ivanca, Eric, Tiffany en Barron) uit drie verschillende huwelijken. Sinds 2005 is hij getrouwd met het Sloveens model Melania Trump, voordien was hij getrouwd met  Ivana Trump (1977-1992) en met Marla Maples (1993-1999).