Dossier President Trump

Daarom heeft Trump gewonnen

Veel mensen vragen zich of waarom Trump de verkiezingen tegen alle verwachtingen toch nog heeft gewonnen? Volgens VTM NIEUWS-correspondent Greet De Keyser won hij niet enkel door stemmen tégen Clinton maar kreeg hij wel degelijk een groot deel van de Amerikanen achter zich.

“De grootste groep die voor hem gestemd heeft zijn de blanke arbeiders”, zegt Greet De Keyser. Maar opvallend: “Ook zij die traditioneel Democratisch stemden, stemmen nu op Trump.”

Vrouwen, zwarten en latino's
Trump scoorde ook goed bij grote groepen vrouwen, iets wat je misschien niet had verwacht na zijn vrouwonvriendelijke uitspraken die in de campagne werden opgerakeld. Zelfs grote groepen latino's en Amerikanen stemden op Trump, ook totaal onverwacht. Zo scoorde Trump beter bij de latino's dan de vorige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney.

Gelovigen
Ook in de erg gelovige ‘Bible Belt’ in het zuiden van het land, kreeg Trump massaal veel steun. Conclusie: “Een groot deel van het land heeft voor Trump gekozen, waaronder een aantal opvallende en verrassende kiezersgroepen. Het is nu de vraag of Trump ook de rest van het land achter zich zal kunnen krijgen."