Dossier President Trump

Analyse speech: "Mild en presidentieel"

Donald Trump gedroeg zich tijdens zijn overwinningsspeech opvallend mild. Dat stelde ook Greet De Keyser, VS-correspondent voor VTM NIEUWS, vast. “Het is in elk geval taalgebruik dat we niet gewoon zijn. Hij stelt zich op als de president van de grote verzoening. Hij gooide met bloemetjes naar Hillary, dus niet langer “crooked Hillary” of “lock her up”.

"Hij had veel respect voor de manier waarop ze haar campagne heeft gevoerd en waarop ze zo hard gewerkt heeft. Trump steekt de hand uit naar iedereen, want hij wil de president van alle Amerikanen zijn. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft hij het immers echt verknald bij minderheidsgroepen zoals de latino’s. Hij weet dat hij die verzoening moet opbouwen, want ook binnen de Republikeinse partij heeft hij voor een breuk gezorgd.”

Senaat en Huis 
“Je zag ook hoe zegezeker hij is. Hij weet dat hij veel macht zal hebben en dat hij zijn plannen voor een groot deel zal kunnen uitvoeren. Hij heeft immers niet alleen het Witte Huis binnengehaald, maar ook het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Dat betekent dat hij ook nieuwe rechters in het Hooggerechtshof zal kunnen aanduiden en dat hij de politiek in de VS een groot stuk terug naar rechts zal kunnen trekken.”

Presidentiële Trump
“Maar we hoorden een heel presidentiële Trump en daar had iedereen wel wat voor gevreesd. We zullen een volledig ander Witte Huis krijgen dan onder Obama en de Democraten. Maar dat is nu ook het spel van de verkiezingen. De Republikeinen hebben massaal gesproken en hun stem zal gehoord worden door de 45ste president in het Witte Huis. En die man heet Donald Trump.”