Nummer 1 IS in Duitsland opgepakt

In Duitsland zijn vanmorgen vroeg vijf verdachten van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) opgepakt bij een razzia. Het openbaar ministerie in Karlsruhe heeft de arrestaties intussen bevestigd. Eén van hen zou de 32-jarige Irakees Aboe Walaa zijn, die als de nummer een van IS in Duitsland wordt gezien.

De islamisten worden ervan verdacht vrijwilligers te hebben gerekruteerd voor IS. Aan de operatie van vanmorgen ging maandenlang onderzoek vooraf. Het Duitse openbaar ministerie voert al sinds de herfst van vorig jaar een onderzoek naar de Irakees en zijn vermoedelijke helpers. Zij zouden jonge moslims geronseld hebben voor de jihad, de zogenaamde "heilige oorlog", en hen bij hun reis naar Irak of Syrië financieel en logistiek hebben ondersteund.

Aboe Walaa
De veiligheidsautoriteiten hadden al langer opgemerkt dat er in de periode na seminaries van een predikant in de moskee trips richting Syrië ondernomen werden.

Volgens de Duitse media hebben uitspraken van een 22-jarige voormalige Syriëstrijder wezenlijk bijgedragen tot de arrestaties van dinsdagmorgen. De jongeman verbleef enkele maanden in IS-gebied in Syrië, maar rukte zich naar eigen zeggen van de terreurmilitie los en vluchtte naar Turkije. Hij zou verklaringen hebben afgelegd over Aboe Walaa, die tot zijn arrestatie zouden hebben geleid