Dossier President Trump

Wanneer weten we wie president wordt?

Dat de Amerikanen vandaag een nieuwe president kiezen, weet intussen iedereen. Maar wanneer weten we precies wie er wint. Geen eenvoudige vraag, maar onze VTM NIEUWS-correspondent Greet De Keyser probeert het antwoord te geven.

Aan de oostkust zijn de meeste stembussen al om 6.00 uur ’s ochtends opengegaan. De hele dag kunnen de Amerikanen hun stem uitbrengen tot 20.00 uur ’s avonds, lokale tijd. Dan worden de stemmen geteld, wat zeker een paar uur in beslag neemt.

Eerste resultaten
Voor de eerste resultaten is het wachten tot middernacht, Belgische tijd. Ongeveer dan maken Kentucky en Indiana traditioneel als eerste staten hun uitslagen bekend. Hier moet je geen grote verrassingen verwachten, aangezien er normaal gezien Republikeins gestemd wordt.

Verder komen de uitslagen grosso modo binnen van oost naar west. Door het tijdsverschil zijn de resultaten van de oostelijke staten namelijk veel sneller geteld.

Swingstates
Het is vooral wachten op de resultaten van de eerste Swing States. Vooral Florida en Ohio zijn cruciaal door hun hoge aantal kiesmannen. Meer zelfs, de presidentskandidaten die in het verleden de beide staten wonnen, werden bijna altijd president.

“Als daar het resultaat al vroeg duidelijk is voor één van beide kandidaten, dan zouden we rond 3 uur Belgische tijd al kunnen weten wie de nieuwe president wordt”, zegt Greet De Keyser.

Maanden wachten?
Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2012 duurde het wat langer. Rond 5.00 uur ’s ochtends wisten we pas dat Obama aanbleef als president. Maar nu kan het misschien nog langer duren. Als Clinton wint en Trump betwist de verkiezingsresultaten, dan bestaat de waterkans dat het nog maanden duurt vooraleer er een officiële winnaar uit de bus komt.