Offensief op Raqqah nu echt gestart

In Syrië wordt het gisteren aangekondigde offensief op de officieuze IS-hoofdstad Raqqah verder voorbereid. Met medewerking van de Amerikanen, zo heeft speciaal gezant van de internationale coalitie tegen IS, de Amerikaan Brett McGurk intussen bevestigd.

Gisteren verrasten de Syrian Democratic Forces, een coalitie van voornamelijk Koerdische strijders aangevuld met Arabische milities, met de mededeling dat ze de aanval op IS-hoofdstad Raqqah zouden inzetten, met hulp van de Amerikanen. Vandaag heeft Brett McGurk, de speciale gezant van de internationale coalitie tegen IS gereageerd, en de steun van de coalitie bevestigd.

Afgelopen donderdag was al bekend geraakt dat Turkije niet zou deelnemen aan het offensief. "De Syrische Democratische Strijdkrachten hebben een definitief akkoord bereikt met de internationale coalitie dat er geen rol zal zijn weggelegd in dit offensief voor Turkije of aan het land gelinkte rebellen." Midden oktober lanceerden de Iraakse strijdkrachten samen met Koerdische peshmerga al een offensief op het Iraakse IS-bolwerk Mosul.