Nog steeds onrustig in Istanbul

De spanning loopt weer op in de Turkse stad Istanbul nu ook negen journalisten van een Turkse oppositiekrant formeel werden aangehouden. Duizenden mensen kwamen de straten op om tegen de arrestatie te protesteren en ook uit protest tegen de opgepakte HDP-parlementsleden. De Turkse politie reageerde op haar beurt met het waterkanon en met traangas.

De hoofdredacteur van de Turkse oppositiekrant Culhuriyet en acht van zijn medewerkers werden in het begin van deze week al opgepakt, maar een rechtbank in Istanbul besloot vandaag om de journalisten ook formeel aan te houden. Ze worden ervan beschuldigd banden te hebben met de Koerdische rebellen en betrokken te zijn bij de couppoging van 15 juli in Turkije.

Duizenden mensen kwamen vandaag de straten op in Istanbul om te protesteren tegen hun aanhouding. De agenten reageerden op hun beurt met kracht. Er werd een waterkanon ingezet, traansgas werd afgevuurd en er werden ook rubberkogels afgeschoten.   

Al een tijdje onrustig
Ook gisteren was het al onrustig in Turkije. Toen werden negen parlementsleden van de pro-Koerdische partij HDP opgepakt. Volgens de Turkse politie kaderden de aanhoudingen binnen een antiterreuronderzoek, omdat binnen de partij veel mensen sympathie zouden hebben voor de verboden Koerdische arbeidersbeweging PKK. Veel Turken zien in de actie echter een poging van de Turkse regering om de democratie in het land monddood te maken.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn overigens al 100 Turkse journalisten in de gevangenis beland. Zowat 160 mediabedrijven hebben sinds de couppoging de deuren moeten sluiten.