Dossier President Trump

Zwarte kerk beklad met 'Vote Trump'

Er wordt een onderzoek geopend naar mogelijke brandstichting van een Amerikaanse kerk van de zwarte gemeenschap in Mississippi, kondigden de lokale overheden aan. Op het gebouw werd ook een Trump-slogan aangebracht.

De Hopewell Missionary Baptist-kerk in Greenville, een agglomeratie van ongeveer 35.000 mensen in het uiterste zuiden van de Verenigde Staten, vatte dinsdagavond vuur in Greenville. "De kerk werd gevandaliseerd met de woorden 'Stem voor Trump'", zei burgemeester Errick Simmons, die sprak van een "gruwelijke en laffe daad".

Het onderzoek moet uitwijzen of het gaat om een misdaad met racistisch motief. Volgens Simmons is het alleszins een "directe aanval op het recht om de eigen cultuur te beleven". De geviseerde kerk werd door Kristen Clarke, de voorzitter van een vereniging voor burgerrechten, omschreven als de "hoeksteen van de zwarte gemeenschap in het hart van de Mississippi Delta."

Een medewerker van burgerrechtenorganisatie Lawyers' Committee betreurde dat de "giftige retoriek van deze verkiezingsstrijd" voor "donderwolken" blijft zorgen, in de aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezing op 8 november.