MH370 ongecontroleerd in zee gestort

De verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines is ongecontroleerd en met hoge snelheid in zee gestort. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek van de brokstukken. Dat wijst erop dat het vliegtuig zonder brandstof is gevallen. De piloot heeft ook niet ingegrepen, dat kan erop wijzen dat hij dood of bewusteloos was. MH370 verdween 2,5 jaar geleden met 239 mensen aan boord.

Al twee en een half jaar zijn experts in de Indische Oceaan aan het zoeken naar vlucht MH370. Wat er gebeurde met het vliegtuig is een van de grootste mysteries uit de luchtvaart. En nu staan we een stapje dichter bij de opheldering. Een Australisch team heeft de brokstukken onderzocht. En zij zeggen dat het vliegtuig snel en ongecontroleerd neerstortte, waarschijnlijk nadat de brandstof op was. De piloten grepen niet in. 

Niet voorbereid op landing
“Onze conclusie na onderzoek van de rechtervleugelklep is dat die waarschijnlijk niet uitgeschoven was. Dat wil zeggen dat het vliegtuig niet voorbereid was op een landing.”, zegt onderzoeker Peter Foley. Waarom de piloten niets deden, blijft voorlopig een raadsel.

Vlucht MH 370 was op 8 maart 2014 op weg van Kuala Lumpur naar Peking toen het fout liep. Aan boord waren 239 mensen. Ondanks doorgedreven speurwerk is het vliegtuig nog altijd niet terug gevonden en dat knaagt. “Iedereen van ons is enorm gemotiveerd om het vliegtuig te vinden. Voor de families en ook voor de veiligheid van de luchtvaart.” Zeker tot begin volgend jaar blijven de experts in de Indische Oceaan nog verder zoeken naar het wrak.