Dossier Vluchtelingencrisis

1.500 minderjarigen uit 'jungle' gehaald

De Franse autoriteiten zijn deze ochtend begonnen met het weghalen van 1.500 minderjarigen uit de voormalige ‘jungle’ van Calais. In totaal zijn dertig bussen voorzien om de jongeren over te brengen naar een van de zestig opvangcentra voor minderjarigen verspreid over Frankrijk.

De jongeren, van wie het merendeel naar Groot-Brittannië wil reizen, mogen niet kiezen naar welk centrum ze worden getransporteerd. Ze kunnen enkel aangeven met welke andere vluchtelingen ze dat het liefst doen. “Alle kinderen die zich in de witte containers bevinden in Calais, worden met bussen overgebracht naar diverse jeugdopvangcentra in Frankrijk”, dat bevestigt Sofie D’Hulster van vzw Humain aan VTM NIEUWS.

"Alle jongeren kregen daarover gisteren een officiële brief. In elke bus zal ook een medewerker van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk aanwezig zijn om te verzekeren dat de kinderen die recht hebben om later naar het VK te gaan, dat recht ook kunnen behouden. Voortaan zullen die dossiers afgehandeld worden vanuit de jeugdcentra.”

Lot van minderjarigen
Parijs en Londen hebben ruzie over het lot van de minderjarigen, omdat velen claimen familie in Groot-Brittannië te hebben. De Britten zouden die minderjarigen moeten opnemen, vindt de Franse regering. Sinds de ontmanteling van de "jungle" in Calais, werden al ongeveer 300 niet-begeleide minderjarigen in Groot-Brittannië opgevangen.

Half oktober bevonden zich in de omstreden krottenwijk in Calais nog tussen de 6.000 en 8.000 mensen. Met het vertrek van de minderjarigen en de sloop van de krotten moet de 'jungle' binnen enkele dagen verleden tijd zijn.

Bekijk ook: