Minderjarigen moeten weg uit jungle Calais

Morgen worden 1500 minderjarigen met zekerheid uit de voormalige ‘jungle’ in Calais weggehaald. Dat bevestigt Sofie D’Hulster van vzw Humain aan VTM NIEUWS.

Alle kinderen die zich in de witte containers bevinden in Calais, worden morgen met bussen overgebracht naar diverse jeugdopvangcentra in Frankrijk. Alle jongeren kregen daarover vandaag een officiële brief. De eerste bussen vertrekken om 8 uur.

VK controleert
“In elke bus zal ook een medewerker van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk aanwezig zijn”, aldus D’Hulster. “Om te verzekeren dat de kinderen die recht hebben om later naar het VK te gaan, dat recht ook kunnen behouden. Voortaan zullen die dossiers afgehandeld worden vanuit de jeugdcentra.”

Verhoogde veiligheid
Eerder deze avond was het ook al tot een aanvaring gekomen tussen meer dan honderd Eritrese en Afghaanse jongeren in de jungle. Dat bevestigt de prefectuur van Pas-de-Calais. "De ordediensten zijn onmiddellijk tussenbeide gekomen om de twee groepen te scheiden", klinkt het. De veiligheidsmaatregelen werden na de vechtpartij opgevoerd en dat zal nog de hele nacht aanhouden.

Bekijk ook: