Superradar detecteert raketten

De Verenigde Staten hebben een maand lang met een enorm drijvend radarstation gepatrouilleerd rond Noord-Korea. De radar ziet eruit als iets uit Star Wars. Het is een gigantische bal die deel uitmaakt van het Amerikaanse rakettenschild. Dat moet langeafstandsraketten detecteren.

Op de beelden zien we de Sea-Based X-Band Radar, of SBX, een drijvend radarstation van bijna een voetbalveld lang. De radar is zo krachtig dat hij een tennisbal kan detecteren die vierduizend kilometer verder door de lucht vliegt. De SBX heeft er net een missie opzitten van een maand. Vorige maand testte Noord-Korea nog enkele langeafstandsraketten. En dit jaar deed het ook al twee kernproeven. De nervositeit in de regio blijft dus stijgen.

"We moeten, samen met de internationale gemeenschap, sancties blijven geven en druk uitoefenen op Noord-Korea. Om een context te creëren waarbij Kim Jong-un geen andere keuze heeft dan zijn kernwapens te ontmantelen", aldus Kim Hong-Kyun, speciaal gezant voor Vrede en Veiligheid in Korea.

Maar de VS werken duidelijk aan een plan B. Met de SBX bijvoorbeeld, om raketlanceringen uit Noord-Korea te detecteren. Samen met Japan houden de VS de komende tijd trouwens militaire oefeningen op verschillende eilanden in de Stille Oceaan.