Dossier President Trump

Wat betekent deze e-mailaffaire voor Clinton?

Amper twee weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt de campagne van de Democratische kandidate Hillary Clinton opnieuw overschaduwd door de e-mailaffaire. Gisteren raakte bekend dat de FBI het onderzoek naar Clintons persoonlijke e-mailserver heeft heropend. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor de campagne van Clinton?

“Dit komt op een bijzonder slecht moment”, zegt correspondent voor VTM NIEUWS in de VS Greet De Keyser. “Het is een nachtmerrie voor de campagne van Clinton. Ze probeert al een hele campagne door af te rekenen met haar imago van onbetrouwbare politica en dit zal de zaak zeker niet makkelijker maken.”

Ook de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump maakt handig gebruik van deze situatie. “Voor hem is het belangrijk dat de schandaalsfeer rond zijn campagne eindelijk is weggehaald en dat nu de Clinton-campagne overschaduwd wordt door een schandaal. Want het is zeer negatief om jouw kiezers in zo’n sfeer naar de stembus te lokken.”

Peiling
“Het is duidelijk dat Trump de afgelopen dagen zijn achterstand op Hillary Clinton toch een beetje heeft bijgewerkt. De laatste peiling spreekt over twee procent achterstand voor Trump op Clinton, maar de cijfers lopen nog uiteen tussen de twee à zes procent. Hillary ligt nog steeds op kop maar we zullen pas volgende week zien welke impact deze e-mailzaak heeft op haar campagne.”