Hollande: “Ook ‘jungle’ in Parijs ontruimen”

Na Calais moeten nu ook de nieuwe vluchtelingenkampen in Parijs helemaal ontruimd worden. Dat heeft de Franse president François Hollande aangekondigd. Blijkbaar zijn er heel wat vluchtelingen van Calais naar Parijs getrokken, waar ze nieuwe kampen vormen. Tot groot ongenoegen van veel Parijzenaars.

Er komen niet alleen veel vluchtelingen naar Parijs vanuit Calais, maar er is ook een nieuwe toevloed van vluchtelingen uit Libië. De Franse president wil die kampen opdoeken. “Het kan zo niet langer. We kunnen die mensen niet in armoede achterlaten en we moeten de bewoners niet lastig vallen met allerlei ongemakken”, aldus Hollande.

Opvangcentra
Frankrijk wil de ontruiming van de kampen in Parijs anders aanpakken dan in Calais. De overheid wil deze mensen mondjesmaat opvangen in verscheidene centra, zolang ze tenminste in aanmerking komen om asiel aan te vragen.

Dat lijkt wel iets gemakkelijker dan gezegd want naar schatting verblijven er in Parijs zo'n 2.500 vluchtelingen in geïmproviseerde kampen. In Parijs willen ze alvast twee tijdelijke opvangcentra openen maar die hebben niet meer dan duizend bedden.

2.000 mensen
In Ghana op bezoek, heeft de Franse premier Manuel Valls aangekondigd dat het migrantenkamp in de Parijse wijk Stalingrad volgende week aan ontruiming toe is. Valls bevestigde wat zijn minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve reeds had gezegd: de ontruiming van dat kamp wordt volgende week "aangepakt". "Duitsland heeft een miljoen vluchtelingen opgevangen, wij moeten Calais evacueren, wij moeten de kwestie in Parijs volgende week aanpakken, met 2.000 mensen die een onderkomen moeten krijgen en die ook recht op bescherming hebben."