Dossier President Trump

Clinton: "Geef info over e-mails vrij"

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft gisteren tijdens een campagnebijeenkomst in Des Moines in Iowa, gevraagd dat de FBI meteen meer informatie zou geven over het nieuwe onderzoek naar haar e-mails. De FBI opende gisteren een onderzoek naar een private e-emailserver van Clinton. Ze is er bovendien ook van overtuigd dat de e-mails geen invloed zullen hebben op de eerdere conclusies van de FBI over het gebruik van haar private e-mailserver.

"Het is nog elf dagen voor de misschien wel belangrijkste nationale verkiezing uit onze geschiedenis plaatsvindt en mensen zijn hun stem al aan het uitbrengen. Het Amerikaanse volk verdient dan ook onmiddellijk alle feiten krijgen", aldus Clinton. "De directeur heeft zelf gezegd dat hij niet weet of de e-mails waarover hij schrijft al of niet significant zijn. Ik heb er vertrouwen in dat de e-mails, over dewelke het ook gaat, geen invloed zullen hebben op de conclusies van juli."

Wat te geloven?
De FBI opende al eerder een onderzoek naar de private e-mailserver van Hillary Clinton. Na het vorige onderzoek concludeerde de FBI dat Clinton "extreem onvoorzichtig" was geweest, maar dat ze niet vervolgd zal worden voor het gebruik van haar private e-mailaccount toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was. Op de vraag of de e-mails verband houden met een ander onderzoek naar voormalig congreslid Anthony Weiner, antwoordde Clinton dat "we niet weten wat we moeten geloven. Er zullen zeker nog meer geruchten volgen."

Nachtmerrie
"Er wordt alweer met ontsteltenis gereageerd. Er wordt vooral gekeken naar de tijdstippen waarop de FBI het heeft bekendgemaakt. De partij van Clinton voert druk uit op de baas van de FBI Comey om meer informatie vrij te geven, maar dat zou wel eens voor na de verkiezingen kunnen zijn. Voor Clinton zelf is het een nachtmerrie. Ze wou heel de campagne afgeraken van haar imago als onbetrouwbare politica, maar nu komt haar campagne in het oog van de storm te staan en dat hoort Trump graag", dat zegt correspondent voor VTM NIEUWS in de VS Greet De Keyser.

Clinton verklaarde ook dat haar team niet op de hoogte werd gebracht van de inhoud van het onderzoek, en volgens woordvoerder Eric Schultz was ook het Witte Huis niet op de hoogte. "We werden niet op voorhand gewaarschuwd", zei hij aan persbureau Reuters, eraan toevoegend dat hij niet denkt dat president Barack Obama door de nieuwe ontwikkelingen zijn beeld en mening over Clinton zal veranderen.