Politieactie in Calais is begonnen

Honderden vluchtelingen die tot voor kort in de ‘jungle’ van Calais verbleven, hebben de nacht noodgedwongen buiten moeten doorbrengen. Tientallen van hen zijn minderjarigen. Ze zijn niet op een bus naar een opvangcentrum geraakt, of willen het kamp niet verlaten. De politie heeft enkelen van hen al opgepakt.  Dat kon VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers ter plaatse vaststellen. 

“De politie begint stilaan met het arresteren van de vluchtelingen die hier nog rondlopen”, zegt Ramaekers vanuit Calais. “Ze vragen aan de migranten of ze minderjarig of meerderjarig zijn. De mensen waarvan ze vermoeden dat ze meerderjarig zijn, worden opgepakt en afgevoerd naar een plek waar we het raden naar hebben.”

Nog tientallen minderjarigen
In het kamp verblijven nog tientallen minderjarigen, die de afgelopen nacht noodgewongen buiten hebben moeten slapen. Hoewel de Franse politie gisteren verklaarde dat het kamp tegen de avond helemaal ontruimd zou zijn, zouden dus nog heel wat jongeren niet geregistreerd zijn. 

Zij werden aan hun lot overgelaten en hebben de nacht buiten moeten doorbrengen, klagen de hulporganisaties aan. Hun oorspronkelijke slaapplaats is door de branden van de afgelopen nachten in het kamp verwoest.

"Er zijn ongeveer 1.500 mensen ondergebracht in het CAP (containers die tot opvangplaats zijn omgebouwd). Maar er is geen plaats meer voor de anderen", zegt Pierre Henry van de organisatie France Terre d'Asile. "De kinderen die niet geregistreerd zijn, hebben het recht niet om er te slapen", klinkt het bij Samuel Hanryon van Artsen zonder Grenzen.

Geregistreerd en op een bus
De afgelopen drie dagen werden in totaal 5.596 inwoners van het kamp geregistreerd en naar een transitcentrum in de omgeving van het kamp gebracht. Van daaruit werden de vluchtelingen met bussen naar opvangcentra elders in Frankrijk gevoerd. 

Sinds eergisteren is de Franse overheid overgegaan tot de start van de grote ruimingswerken in de jungle. Er worden nu ook graafmachines ingezet.