Eerste zelfrijdende truck vervoert... bier

Voor het eerst heeft een zelfrijdende truck een vracht vervoerd: 50.000 blikjes Budweiserbier. Een omgebouwde Volvo-vrachtwagen reed meer dan 200 km zonder chauffeur op een snelweg in de Amerikaanse staat Colorado. De primeur is voor Otto, het bedrijf dat zelfrijdende auto's ontwikkelt voor het taxibedrijf Uber.

De andere weggebruikers hebben zich zeker een aap geschrokken toen ze zagen dat er niemand in de bestuurderscabine van deze vrachtwagen zat. De chauffeur zat achterin een boekje te lezen.

Het zelfrijdend systeem is ontwikkeld door Otto, een bedrijfje dat opgericht is door ex-werknemers van Google en onlangs werd overgekocht door Uber. Zij hebben het in een bestaande Volvo-vrachtwagen geïnstalleerd.

Bier
Budweiser, het Amerikaanse merk van de Belgische bierreus ABInbev, was bereid de stunt te sponsoren. Daarom bestond de lading uit 50.000 pintjes. De truck reed met een gemiddelde snelheid van 90 kilometer per uur.

Primeur
Het is niet de eerste keer dat er zelfrijdende trucks op de weg rijden. Maar nog nooit hadden de vrachtwagens een echte lading mee.